1

W Gdańsku Wrzeszczu powstała bardzo ciekawa restauracja – serwująca makaron i kluski w kilku odsłonach. Chociaż bardzo mała, to serwuje bardzo smaczne jedzenie.

„Knödel – więcej niż makaron” – to hasło niedawno otwartej przy ul. Wajdeloty restauracji, chociaż ze względu na wielkość pewnie poprawniej nazywać ją bistro lub barem. Zwał jak zwał, ważne jest jedzenie. A te jest naprawdę smaczne i do tego przystępne cenowo.

W Knödel do wyboru mamy zawsze kilka rodzajów makaronów i klusek. I tak w menu pojawiały się ostatnio m.in. kluski (autorski przepis, jak dla mnie coś a’la gnocchi) z gorgonzolą, boczkiem i sosem serowym, fetą i oliwkami, łososiem i szpinakiem czy z sosem truflowo-pomidorowym (mniam, próbowałem i gorąco polecam), a do tego makarony m.in. ze szpinakiem i serem pleśniowym czy owocami morza, a także klasyczna carbonara.

Generalnie menu zmienia się regularnie, więc warto zajrzeć na Facebooka, lub po prostu odwiedzić knajpę i wybrać coś dla siebie. Wszystko przyrządzane jest na naszych oczach (otwarta kuchnia), a kluseczki i makarony są oczywiście ręcznie robione, choć wybrać można także wersję suchą (np. penne). Co ciekawe, dania podawane są na talerzach z… otrębów, można je więc na koniec po prostu zjeść. Jeśli chodzi o ceny, to zapłacimy od 14 do 21 zł. za porządną 500-gramową porcję.

Wystrój Knödel jest minimalistyczny, ale przyjemny dla oka. Drewniane blaty i bar bardzo ładnie komponują się z kafelkami i starymi stuletnimi drzwiami, które pamiętają dawne czasy tej okolicy. Co ważne, lokal świetne wpisał się w przemianę ul. Wajdeloty, która po pierwsze została niedawno zrewitzalizowana, a po drugie zagęściła się od knajpek (m.in. Kurhaus i Fukafe, a wcześniej Avocado) i jest coraz częściej odwiedzana przez mieszkańców i to nie tylko Wrzeszcza.

Untitled